dilluns, 16 de gener de 2012

Les etapes de la vida: del naixement a la mort

-ELS NAIXEMENTS I PRIMERS DIES

L'infantament d'un bebè es produïa a la pròpia casa amb ajuda d'alguna dona experta o d'un metge. Després del naixement, tant a Grècia com a Roma, el pare havia de reconèixer com a fill propi el rounat o bé repudiar-lo.
El bebè repudiat era deixat a la cruïlla o als afores de la ciutat.

RECONEIXEMENT DELS FILLS

L'acte de la legitimació del fill consistia a col·locar el bebè al terra, als peus del pare, davant del focde la llar. Si l'acceptava, el pare l'aixecava i el prenia als braços, en senyal de reconeixement; en cas contrari, ni tan sols el tocava. Després d'aquest rituals, se celebraven, de seguida o els dies següents, unes cerimónies religioses per purificar el nounat, confiar-lo als déus, penjar-li al coll uns amulets de protecció i assignar-li un nom. Al final s`oferia un banquet als familiars i amics, que feien regals al bebè.

-LA INFANTESA

En la primera part de la infantesa, els nens i les nenes restaven a l'anteció de la mare; però, a partir dels 7 anys, iniciaven la instrucció en alguna escola. Jogaven a a jocs amb pilotes, a la rotllana, amb baldufes, a tresen ralla, als ossets, a les bales, a parells i senars, a las nines...


-L'ADOLESCÈNCIA I LA JUVENTUD


Entre els grecs se simbolitzava el pas de la infantesa a l'adolèscencia entre els 12 o 13 anys i els nois consagraven als déus les joguines de la infantessa. Els nois romans, al voltant dels 15 - 17 anys es desprenien de la bulla i substitüien la toga praetexta, pròpia de la infantessa, per la toga virgilis, simbolitrzada com la entrada al mon dels adults.
Les noies gregues i romanes també celebraven aquests actes, però solien fer-ho la virgília del casament.
Fins als 18 -20 anys, els nois grecs i romans acostumaven a passar el temps formant-se en algun centre escolar i després s'incorporaven a l'exèrcit, on els espartans ja hi eren. Però en canvi la majoria de les noies, que hi havien estat preparades per les seves mares per ser mestresses i esposes,es casaven al voltant dels 15 anys.


-L'EDAT ADULTA

Per els nois grecs i romans, eren moments importants d'aquesta etapa l'arribada al matrimoni ( cap als 30 anys ) i l'estrena de la paternitat. En aquest temps, els homes lliures acostumaven a exercir diverses activitats: exèrcit, política, jurisprudència, comerç, artesania, indústria, agricultura, ramaderia... Les dones feien de mestresses de casa.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada