dilluns, 16 d’abril del 2012

Atlàntida,la ciutat perduda

Atlàntida,és el nom de l'illa llegendària desapareguda al mar, que s'esmenta per primera vegada en els textos del filòsof grec,Plató.
La acurada descripció dels textos de Plató,ha portat que a partir de la meitat del segle XIX,durant el Romanticisme,s'hagin proposat nombroses conjectures sobre la seva ubicació.No obstant això,avui se sap que el relat presenta dades impossibles,però s'admet la possibilitat de que la llegenda hagi estat inspirada en alguna catàstrofe natural,com una inundació,un gran terratrèmol o una erupció volcànica.
L'Atlàntida ha servit d'inspiració per a nombroses obres literàries,musicals i cinematogràfiques,especialment de fantasia i ciència-ficció.

Segons els relats de Plató (428-347 a.C),l'Atlàntida era una civilització summament avançada en els aspectes socials,econòmics i polítics.

Era una gran illa localitzada a l'oceà Atlàntic,a l'oest de l'estret de Gibraltar.
Existeixen moltes teories sobre l'Atlàntida,però la teoria més acceptada és que aproximadament cap a l'any 900 a.C,una forta erupció volcànica (de la qual hi ha alguns indicis arqueològics) hauria estat el que en el relat de Plató va representar la ira del déus.
Segons el relat de Plató, en repartir-la Terra, a Posidó (déu del mar, germà de Zeus), li va correspondre,entre altres,la regió on es desenvoluparia l'Atlàntida. Posidó s'enamora d'una humana, Clito,filla de Evenor, el primer atlant (nascut del sòl). Era tal el seu amor per Clito que per protegir-la va crear tres anells d'aigua i va aixecar muntanyes al voltant de la terra on vivia, donant així naixement a l'illa llegendària.
Posidó i Clito van tenir deu fills, al primogènit, Atlas, li va serconferida la màxima autoritat sobre l'illa, i els seus germans es van repartir les terres en regnats iguals. La civilització que es va desenvolupar a l'illa va cridar a la seva terra "Atlàntida" en honor aAtlas, i al mar que l'envoltava, Atlàntic.

Sempre segons el relat de Plató, l'excel ·lència cultural dels atlantsva començar a decaure en allunyar les generacions de la sangdivina de Posidó, i van començar a florir sentiments innobles. Elsatlants van dominar tota la regió, fins que en voler dominar elsatenesos van obtenir el seu primer i fonamental derrota. Zeus, en observar el degeneramiento d'una civilització que havia estatexemplar gaudint de tota l'abundància, va convocar als altres déus per a resoldre sobre el càstig que cauria sobre l'illa. Encara que elrelat s'interromp en aquesta part, el càstig de Zeus hauria estat enfonsar l'illa en un dia i una nit en un gran cataclisme de sismes submarins i erupcions volcàniques.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada