dilluns, 5 de març del 2012

EL PALAU DE CNOSSOS

El palau de Cnossos a Creta, va ser excavat al començament del segle XX per l'arqueòleg anglès Arthur Evans.Era un palau immens, amb les parets decorades amb frescos de colors preciosos.


Les nombroses estances, distribuïdes al voltant d'un gran pati, s'agrupaven en tres àrees ben diferenciades: una zona de sales oficials, una altra amb habitacions de caire residencial, i la darrera destinada a magatzems.

A Cnossos s'han trobat unes tauletes d'argila, amb dues classes d'escriptura diferents: unes tauletes escrites en lineal A (escriptura més antiga, que encara no s'ha desxifrat) i unes altres en lineal B (escriptura derivada de l'anterior, que ja era grec). Aquesta darrera escriptura també va ser adoptada pels micènics.


La mitologia diu que en els passadisos subterranis que vivia un minotaure.


Aquest palau fou destruït per un incendi, conseqüència de la invasió dels aqueus, segons uns autors, i d'una catàstrofe o un terratrèmol, segons uns altres. Però els aqueus continuaren vivint-hi, fins que a principi del s XI aC els doris envaïren l'illa i la sotmeteren. Cnossos perdurà com a ciutat fins a l'època bizantina, però sense l'esclat que havia tingut en la seva primera època. L'estat actual de les ruïnes és degut a les discutides restauracions que el mateix Arthur Evans dirigí.


Tribuna d'accés al pati central al palau de Cnossos. Són característiques de l'arquitectura cretenca les columnes vermelloses, sobre les quals descansen amplis entaulaments, i els relleus o frescos de les parets.

Detall de les columnes vermelloses.


Vídeo sobre el palau de Cnossos:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada