dimecres, 30 de novembre del 2011

El Panteón de Agripa

El Panteón de Agripa o Panteón de Roma es un templo circular construido en Roma a comienzos del Imperio romano, dedicado a todos los dioses (la palabra panteón significa templo de todos los dioses). En la ciudad se lo conoce popularmente como La Rotonda.

Se atribuye la construcción del edificio a Marco Vipsanio Agripa, amigo, general y yerno del emperador Augusto.

El primer templo era rectangular, con la cella dispuesta transversalmente, al igual que en el templo de la Concordia del Foro romano. Estaba construido con bloques de travertino y forrado en mármol.

En tiempos de Adriano el edificio fue enteramente reconstruido. Su nombre no aparece en las inscripciones debido al rechazo de este emperador a que su nombre figurase en las obras llevadas a cabo bajo su mandato. Se cambió la orientación respecto del panteón precedente, ya que se colocó la fachada principal hacia el norte. El edificio quedó compuesto por una columnata a modo de pronaos, una amplia cella redonda y una estructura prismática intermedia.

L'Exèrcit Romà

Els romans van conquerir un gran imperi i el van dominar durant molts segles gràcies al fet de tenir un exèrcit disciplinat. El cos d'exèrcit més efectiu era la legió.

Una legió estava formada per 6000 soldats d'infanteria, un grup de cavalleria i tropes auxiliars reclutades entre els aliats de Roma.

Els soldats d'infanteria d'una legió es dividien en 60 centúries, cadascuna de 100 homes i comandada per un centurió. Dues centúries formaven un maniple, i 3 maniples, una cohort, que era comandada per un tribú militar. Finalment, 10 cohorts constituïen el contingent d'infanteria de la legió, al capdavant de la qual hi havia un cònsol, un pretor o un llegat.

La cavalleria es dividida en decúries (grups de 10 genets); 3 decúries formaven un esquadró: 10 esquadrons, l'ala de cavalleria.

L'armada no era gaire apreciada pels romans; fins a octavi August no va ser permanent. Les naus podien tenir dos rengles de rems a cada costat (birrems), tres (trirrems, les més freqüents), quatre (quadrirrems)o cinc (pentarrems). Generalment, la tripulació estava formada per aliats.

dilluns, 28 de novembre del 2011

Las Termas de Caracalla

La Termas de Caracalla son tras el Coliseo y el Foro romano, los mejores restos que puedes encontrar en la ciudad de su época clásica. Servían como baños y zona de ocio para los ciudadanos romanos.

Fueron construidas en el año 216 d.C, en el reinado de Marco Aurelio Antonino Bassiano llamado Caracalla.

El complejo termal fue concebido como una obra grandiosa, de grandes muros altos, jardines rodeando al bloque central y con una rica decoración distribuida en dos plantas superiores y dos subterraneas que podía albergar unas 1500 personas.

La ornamentación consistía en mármoles policromados, metales preciosos, fuentes, mosaicos y esculturas.

Las termas propiamente dichas tenían una configuración simétrica, ocupando el centro la basílica y las tres salas con aguas a distintas temperaturas: el FRIGIDARIUM, el TEPIDARIUM y el CALIDARIUM.
Las instalaciones se completaban con un gimnasio y un baño turco (llamado laconicum) y formaban un circuito que se seguía de forma ordenada según las costumbres de la época. Había incluso un biblioteca.

El agua se calentaba mediante unos hornos que cuyo calor se dirigía a las tuberías que desembocaban en las piscina cálidas. El sistema hidráulico era extremadamente delicado y sofisticado.

Las Termas tuvieron una vida corta ya que en el año 537 dejaron de funcionar.


dimecres, 23 de novembre del 2011

La cerimonia de la boda. ATENES




El dia de la boda, la núvia oferia a alguna divinitat preferida determinats símbols de la vida de donzella que abandonava (el cenyidor, una cinta frontal....)

Desprès esperava l'arribada del nuvi, que venia acompanyat dels pares i parents.
El ritu consistia en un sacrifici ofert a les divinitats nupcials. Acabat aquest, el nuvis, ja marit i muller, anaven a la font Calírroe, a l'Acròpolis, per a una purificació ritual.

Tot seguit se celebrava el banquet de noces a casa d'un dels contraents, que durava fins que es feia fosc.
Acabat el banquet, es formava una comitiva nupcial que (...) s'adreçava a casa del nou matrimoni; durant el camí s'entonaven himnes nupcials anomenats himeneus. (...)

EL PARTENÓ



Es un dels principals temples dórics que es conserven, construit entre els anys 447 Y 432 a.C. Les seves dimensions aproximades son: 69,5 metres de llarg, per 30,9 de ample; les columnaes tenen 10,4 metres de altura. Está dedicat a la diosa grega Atenea, a la que els atenenses consideraven la seva protectora

EL PARTENÓ

file:///C:/Users/usuario/Desktop/EL%20PARTEN%C3%93N.pptx


Es un sistema o conjunto de sistemas de irrigación que permite transportar agua en forma de flujo continuo desde un lugar en el que ésta accesible en la naturaleza, hasta un punto de consum o distante



Los romanos construyeron los acueductos más importantes en tamaño, así como en mayor cantidad, en todos sus territorios.

Un acueducto arranca en un sistema de captación de agua. El agua pasa de forma controlada a la conducción desde un depósito de cabecera .La construcción de un acueducto exige el estudio minucioso del terreno que permitirá escoger el trazado más económico para permitir una pendiente suave y sostenida sin alargar demasiado el recorrido de la obra.El canal se acomoda al terreno por distintos procedimientos. Siempre que es posible, transcurre sobre el suelo apoyado en un muro en el que se practican alcantarillas para facilitar el tránsito normal de las aguas de superficie. Si el terreno se eleva, el canal queda soterrado y forma una galería subterránea excavada directamente en la roca o construida dentro de una zanja. Cuando se ha de vencer una fuerte depresión, se recurre a la construcción de complicados sistemas de arquerías que sostienen el canal y lo mantienen al nivel adecuado.




















.

dilluns, 21 de novembre del 2011

Temple d'Apolo

HISTORIA


 
Explica la mitologia que el santuari de Delfos el va fundar Apol · lo i el va consagrar a l'oracle de Themis. La seva gardien era Python,la serp filla de Gaia. Apol · lo va matar a Python i es va apropiar del'oracle. Así és com aquest temple es va convertir en un dels oracles més importants.



El Temple: Lloc i data de     construcció
      •En la vessant oriental del massís del Parnàs, al nord del golf de Corint, s'alçava el temple d'Apol · lo.
      • L'ocupació del lloc de Delfos es remunta al neolític, al cinquè i al quart 
       mil · lenni adC.






UTILITAT DEL TEMPLE 

Una via sagrada ens condueix fins al santuari d'Apol · lo, passant primer pel tresor de atenesos, on es van trobar els himnes a Apol · lo. El temple d'Apol · lo data del segle IV aC i just a sota del santuari es troba el teatre, que podia acollir en l'època més de 5.000 espectadors. S'utilitzava per als actes destinats en honor a Apol · lo.

L'ORACLE







L'oracle de Delfos va ser un gran recinte sagrat dedicat principalment al déu Apol · lo que tenia al centre el seu gran temple, al qual acudien els grecs per preguntar als déus sobre qüestions inquietants.
L'encarregada de consultar l'oracle era una pitonissa que creien ells que era una de les poques persones al món que tenia el poder de consultar l'oracle i que l'oracle li respongués.

EL PARTENÓ

http://www.youtube.com/watch?v=DIuerSnaREU

El Coliseo de Roma




El Coliseo es un anfiteatro de a época del imperio romano, construído en el centro de la ciudad de Roma

El Coliseo se usó durante casi 500 años, celebrándose los últimos juegos de la historia en el siglo VI, bastante más tarde de la tradicional fecha de la caída del Imperio romano de occidente en el 476 d.C


''El campo de Marte''

La estructura del Coliseo
En 29 a. C. el cónsul romano Estatilio Tauro construyó un anfiteatro en el Campo de Marte. Esta construcción fue el primer anfiteatro de gran tamaño de la ciudad, con todas las instalaciones necesarias. Este edificio quedó destruido en el Gran incendio de Roma del año 64, surgiendo la necesidad de un nuevo anfiteatro para la urbe romana.

Tiene una estructura ovalada de 189m i de largo 156m i de ancho 48 m su super
ficies es de 24.000 metros cuadrados










dimarts, 8 de novembre del 2011

El capitell corinti


EL CAPITELL CORINTI

Segons l'escriptor llatí Vitruvi, el capitell corinti es va inventar per casualitat. La dida d'una noia de Corint (que s'havia mort molt jove) col.locà sobre la seva tomba una cistella amb uns quants objectes preferits per la jove quan era viva. Desprès la va tapar amb maó, per protegir els objectes de la interpèrie. La cistella va quedar damunt d'una arrel d'una planta d'acant, que a la primavera va a començar a treure tiges i fulles.
Les tiges van crèixer al costat de la cistella i, en ensopegar amb les vores del maó, es van haver de doblegar i van produir els contorns de les volutes.
L'escultor Calímac, que va passar per allà i va veure el que passava, va reproduir aquesta forma en les columnes que va fer desprès per als habitans de la ciutat de Corint.