dilluns, 19 de desembre de 2011

Les IlIes Afortunades

LES CANÀRIES,LES ILLES AFORTUNADES DE LA MITOLOGIA:

En l'Antiguitat clàssica, les illes es situaven a l'oceà Atlàntic, a prop de les illes Canàries.

Per als grecs antics , els confins de la Terra , a l'Occident eren marcats per l'Oceà i per les columnes d'Hèrcules,que estan a banda i de l'estret de Gibraltar.

Però, segons la tradició mítica i els escriptors clàssics , travessant l'Oceà tenebrós , encara hi havia unes illes paradisíaques que també descrivien amb els noms d'illes dels Benaurats , L'atlàntida , Camps Elisis o Jardí de les Hespèreides , i els atribuïen moltes de les qualitats mediambientals, climàtiques i topogràfiques pròpies de les illes Canàries.

Les Illes Afortunades , també anomenades Illes de la Benedicció ( makarôn nêsoi ), eren en les llegendes clàssiques el meravellós paradís on els mortals que ho mereixien eren rebuts pels déus.

Els romans les esmenten el 82 aC quan Sertori, després de la guerra civil, va estar a Gades i va trobar algun mariner que retornava de les illes, que va dir que eren dues separades per un estret, de clima esplèndid i llunyanes de la costa de l'Àfrica (uns 1.500 o 2.000 km, el que era una exageració), on plovia poc, refrescava pels vents de l'oest, i produïen el menjar espontàniament per nodrir als seus indolents habitants; la temperatura era agradable tot l'any. Sertori va decidir apoderar-se de les illes però els seus pirates cilicis van preferir el saqueig en zones més conegudes i va haver de desistir.

Tot i així alguns romans les van visitar o van escoltar relats i apareixen en alguns escrits i fins i tot es donen els noms de cada illa en el que els autors divergeixen tant en nombre com en la seva denominació. La següent llista marca els noms dels tres autors romans que les esmenten i el seu nom actual. Sebosus només esmenta quatre illes més la de Madeira; i Juba i Claudi Ptolemeu sis més la de Madeira.

Sebosus esmenta Junonia (Madeira), Planaria, Convallis, Capraria i Pluvialia (Gran Canària,Tenerife,La Gomera,i el Hierro)

Juba esmenta Purpurariae (Madeira) Junonia Minor, Junonia, Canària, Nivaria, Capraria i Ombrios (Lanzarote,Fuerteventura , Gran Canària, Tenerife, La Gomera i El Hierro).

I Ptolemeu Heras Autolala (Madeira), Aprositos, Heras, Kanaria, Pintonaria (Kentouria), Kaspeiri i Plouïtala (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canària, Tenerife, La Gomera i El Hierro)

L'illa de La Palma no es esmentada per cap dels tres. L'illa de la Gran Canària diu Ptolomeu que portava aquest nom pel gran nombre de gossos (cani) que hi havia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada